Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ο μάγος που δίνει φως σε γέροντες

Στο Κατμαντού χαρακτηρίζεται μάγος επειδή δίνει πίσω το φως. Στην πραγματικότητα όμως ο Σαντούκ Ρούιτ είναι ένας καλά εκπαιδευμένος οφθαλμίατρος που καταφέρνει να απαλλάσσει τους ηλικιωμένους από τον καταρράκτη που τους στερεί την όραση.

Μια υπεραπλουστευμένη μέθοδος που έχει εξελίξει και εφαρμόζει στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Τιλγκάνγκα στο Κατμαντού έχει ήδη ωφελήσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του Νεπάλ αλλά και ασθενείς από άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα πρόληψης της τύφλωσης με χαμηλό κόστος» εξηγεί ο ίδιος ο Σαντούκ Ρούιτ, ιδρυτής και ιατρικός διευθυντής του Οφθαλμολογικού Κέντρου Τιλγκάνγκα.

Η τεχνική του εφαρμόζεται με τον βασικό εξοπλισμό ο οποίος μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει μόνο με το χέρι. Επιπλέον, στην επέμβαση για καταρράκτη που πραγματοποιεί δεν χρειάζονται ράμματα ούτε χειρουργείο. Χαμηλού κόστους ακρυλικοί φακοί παράγονται στο εργαστήριο του κέντρου, οπότε και αυτή η διαδικασία ρίχνει σημαντικά το κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του φακού που παράγεται στο συγκεκριμένο κέντρο είναι 4 δολάρια έκαστος ενώ οι εισαγόμενοι κοστίζουν 100 δολάρια. Η παραγωγή φακών στο Τιλγκάνγκα ανέρχεται σε 350.000 ετησίως, με αποτέλεσμα να γίνεται εξαγωγή τους και σε άλλες χώρες.

Ετσι, μια επέμβαση καταρράκτη που στη Δύση μπορεί να κοστίσει μέχρι και 3.000 δολάρια, στο Τιλγκάνγκα κοστίζει λιγότερο από 300 δολάρια ακόμα και για τους πιο πλούσιους του Νεπάλ. Το μέσο κόστος κινείται στα 115 δολάρια, ενώ αυτοί που αποδεδειγμένα είναι άποροι χειρουργούνται δωρεάν.

Ο Σαντούκ Ρούιτ έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 125.000 επεμβάσεις καταρράκτη, εκτός από το Νεπάλ, στη Βόρεια Κορέα, την Κίνα, την Ινδονησία, την Ινδία, την Γκάνα και τη Νιγηρία. «Σαν μάγος μού έδωσε πίσω το φως μου» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο 81χρονος Κρίστνα Καντ Πάουντελ που είδε για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια.

Πηγή: espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου