Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

School malaria ζητά ο δήμος Ευρώτα για την ελονοσία

Την στήριξη και υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου και του Πανεπιστημίου με στόχο να δημιουργηθεί και συσταθεί το “school malaria” στο πλαίσιο των δράσεων που αφορούν στην αντιμετώπιση της ελονοσίας, ζητά ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης.

Η εισήγηση - πρόταση δημάρχου ακολουθεί:

«Λόγω του έντονου προβλήματος της ελονοσίας που μαστίζει την περιοχή του Δήμου Ευρώτα, καθώς και λόγω της ανυπαρξίας κράτους πρόνοιας, ιδιαιτέρως μετά το αμφίβολο εκλογικό αποτέλεσμα, ο Δήμος Ευρώτα καλείται για ακόμη μία φορά να αντιμετωπίσει με ίδιες δυνάμεις τη νόσο, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία των πολιτών.

Στο πλαίσιο των δράσεων που αφορούν στην αντιμετώπιση της ελονοσίας, ο Δήμος Ευρώτα ζητεί την στήριξη και υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου και του Πανεπιστημίου. Πιο συγκεκριμένα στόχος είναι να δημιουργηθεί και συσταθεί το “school malaria”, ήτοι μία σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια με άμεσο στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα λαμβάνουν χώρα σε περιοχές που πλήττονται από την ελονοσία.

Έτερος σκοπός του “school malaria” είναι η ενημέρωση και πρόληψη εν γένει των λοιμωδών νοσημάτων. Για παράδειγμα θα ήταν σκόπιμο να γίνει μία ενημέρωση των εφήβων για το aids ή για την ηπατίτιδα με στόχο την προφύλαξή των αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης τους κατά την διαπίστωση τους, ότι πάσχουν.

Περαιτέρω, ο Δήμος Ευρώτα προτίθεται να πραγματοποιήσει μία σειρά από δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως οι σεισμοί, οι φωτιές, οι πλημμύρες κλπ για παιδιά ηλικίας 6 μέχρι και 15 ετών, καθώς και την εκμάθηση πρώτων βοηθειών σε μία έκτακτη περίπτωση κινδύνου. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται «μικρός διασώστης» και έχει απώτερο στόχο την ενημέρωση των παιδιών ηλικίας 6 μέχρι και 15 ετών όλων των ανωτέρω καταστάσεων. Γι’ αυτόν το λόγο ζητούμε επισήμως τη συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου και του Πανεπιστημίου».

Εντωμεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, χορηγήθηκε άδεια αεροψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την υπ’ αριθμ. Πρωτοκόλλου Υ1/Γ.Π. 16660 απόφασή του, χορηγεί για τη φετινή περίοδο άδεια αεροψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών στο Δήμο Ευρώτα (κάμπους Τριννάσου και Έλους). Το αρμόδιο Υπουργείο έλαβε υπόψη το σχετικό έγγραφο- αίτημα του Δήμου Ευρώτα, καθώς και τη σοβαρότητα του προβλήματος για τη δημόσια υγεία και την αναγκαιότητα πρόληψης και –ει δυνατόν- καταστολής της νόσου.

Σημειώνεται, ότι το έργο θα περιλαμβάνει ακριβή χαρτογράφηση των περιοχών που είναι εστίες ανάπτυξης των κουνουπιών, όπως και των επιμέρους περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών τους, εντομολογική επιτήρηση των περιοχών αυτών, διενέργεια ψεκασμών όπου απαιτείται με τα κατάλληλα μέσα και έλεγχο του αποτελέσματος των εφαρμογών αυτών.

Ο αεροψεκασμός θα γίνεται με ελικόπτερα ή αεροπλάνα πολύ χαμηλής πτήσης ή κάθε άλλο πτητικό μέσο που έχει άδεια αεροψεκασμού από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) για χαμηλή πτήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου